summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/sjlilleskole/lyd.mdwn
blob: 2af8e09feb1e476e6763a8173575fc229f16f90a (plain)

Hej, her er vores opgave om lyd:

Lyd

Hørelsen

Lyd består af [[svingninger|ordbog]]. Svingningerne er usynlige, men man kan sagtens høre dem. For hvis ikke man kunne høre svingningerne, kunne man ikke høre noget som helst. Jo flere svingninger der kommer, jo højere er frekvensen. Frekvensen angiver, hvor mange bølger der er pr. sekund. Frekvens måles i hertz (Hz).

Øret er bygget til at opfange lydbølger. Øret kan bare ikke opfatte, hvis der er for mange bølger, eller for lidt. Lyde under 20 hertz kaldes infralyd, og lyde over 20000 hertz kaldes ultralyd. Infra- og ultralyd kan normalt ikke opfattes af øret. Kraftig infralyd opstår ved jordskælv, og kan opfattes som en rystelse i kroppen.

Øret

Øret opfanger svingninger, og omdanner den til elektriske impulser, hjernen kan forstå.

Det ydre øre består af øremuslingen og øregangen. Den fungerer som en tragt, der opfanger lyde, og sender dem videre ind til mellemøret.

Mellemøret består af trommehule, trommehinde og øreknoglerne: Hammer, ambolt og stigbøjle. Knoglerne er ophængt i sener, der virker som elastikker. Sammen fører de lyden videre til det indre øre.

Det indre øre er formet som en snegl. Den er ca. 5 millimeter høj og ca. 9 millimeter bred. Den er fyldt med væske. Væsken har den funktion at gøre lyden hurtigere.

Resonans

Resonans er en aktivitet som opstår når to genstande med samme [[tonehøjde|ordbog]]. Når dette sker begynder de to genstande at udsende svingninger som kan få en midterstående genstad til at bevæge sig ganske lidt. Alt kan sættes i svingninger under dig rigtige vilkår, og kan i store mængder ødelægge genstande.

Denne resonans kan være farlig fordi at den er usynlig, men stadigvæk kan forudsage katastrofale ting.

noget tekst mangler